Utama    Jabatan Perancangan Bandar    Soalan Lazim    Hubungi Kami Carian    

 w3c Increase font size Increase font size Decrease font size  

"Ke arah menyediakan perkhidmatan Kawalan Perancangan yang sistematik, efisien dan cemerlang."
 
Perlaksanaan OSC DBKL

OSC DBKL telah dilancarkan secara rasmi oleh Yang Berhormat Menteri Wilayah Persekutuan pada 3 Julai 2007. Pelaksanaan OSC DBKLadalah selaras dengan inspirasi dan kehendak kerajaan. Elemen-elemen seperti penubuhan urusetia OSC, pengwujudan kaunter permohonan setempat, penerimaan dan pendaftaran permohonan secara serentak, pemprosesan mengikut piagam, pemantauan dan pengemaskinian data telah dilaksanakan oleh OSC DBKL.

Pusat Setempat Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (OSC DBKL) diwujudkan bertujuan menyelaraskan semua proses permohonan pemajuan di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (WPKL) supaya dapat dipertimbangkan dalam jangka masa yang ditetapkan.

Menerusi OSC, tempoh masa memproses permohonan cadangan pembangunan secara serentak dapat dipendekkan kepada 4 hingga 6 bulan berbanding dahulunya permohonan yang dikemukakan secara berturutan memakan masa 1 hingga 2 tahun. In sekaligus telah meningkatkan sistem panyampaian di peringkat PBT terutamanya DBKL.

Tempoh empat bulan adalah untuk projek terpilih sahaja iaitu projek bina kemudian jual, projek berimpak tinggi, projek pelaburan asing dan projek kerajaan. Sementara bagi projek lain norma masa memproses adalah enam bulan.

Perlaksanaan OSC DBKL

Fungsi OSC DBKL

Jenis Permohonan

Proses Permohonan Melalui OSC

Piagam Pelanggan OSC

Muat Turun Borang

Muat Turun Borang OSC 1 Submission

 

 

Imbas Kod QR

 

 

PENAFIAN

Laman ini masih di dalam peringkat pembangunan dan ujian. Sekiranya pengguna mendapati terdapat kesalahan dan kesulitan hasil daripada penggunaan data dan maklumat yang terkandung di laman ini, pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami oleh pengguna.

Notis Hak Cipta
Dasar Privasi
Dasar Keselamatan
Best viewed in Mozilla Firefox 2.0 & above with 1024 x 768 resolution | Last Update : 14 September 2012, 12:00 PM